Afvallen is niet altijd gezond

Slank zijn is van veel vrouwen een grote wens. Het is het ideaal plaatje. We zien het op social media, we zien het in tijdschriften en op tv. En als we het een beetje moeten geloven, moet het ook niet zo moeilijk zijn om af te vallen. Dieet volgen dit, sportschema dat en hup het is geregeld. Maar de praktijk laat zien dat het helemaal niet zo makkelijk om af te vallen en afvallen is ook niet altijd gezond.

Het doel is om slank te zijn en in deze strijd lijkt alles wel geoorloofd. Maar dit gaat ten koste van ons lichaam. Ik wil niet zeggen dat we dan maar alles moeten laten gaan, het gaat mij om het maken van de juiste keuzes om zo gezond af te vallen.

Ik denk dat het daarom beter is om als doel te hebben zo gezond mogelijk te worden. Dan doet ons lichaam het werk voor ons.

Bij te weinig eten gaat je lichaam in de spaarstand

Als we lange tijd niet eten dan gaat ons lichaam in de spaarstand, zeker als we dit voor een lange periode volhouden. Als het lichaam in de spaarstand staat, dan slaat hij het eten dat we wel eten sneller op als vet in ons lichaam, zie dit als een appeltje voor de dorst. Het lichaam kan er tenslotte niet van op aan dat het regelmatig van voeding wordt voorzien. Daarnaast houden we dit vaak niet lang vol, vaak zie je dat na een lange periode van niet eten in ene heel veel gegeten wordt, ter compensatie.

Wat gebeurt er in ons lichaam als we niet eten? Nou ons lichaam heeft glucose nodig en haalt dit uit onze voeding. Onze cellen hebben glucose nodig om energie aan te maken. Als we niet eten, en ons lichaam geen glucose binnenkrijgt, gaat hij de opgeslagen glucose uit de lever en spieren gebruiken. Als dit op is dan gaat het lichaam zelf glucose aanmaken, dit heet gluconeogenese. Het lichaam breekt zichzelf hiervoor af, zowel vet als spieren. Bovendien wordt er dan veel cortisol aangemaakt om dit proces op gang te brengen, en dit betekent stress voor je lichaam. Zodra we veel cortisol aan moeten maken, gaan onze hormonen uit balans en dus eigenlijk ons hele lichaam uit balans. Met alle gevolgen van dien.

Je lichaam niet voorzien van voedingsstoffen is niet gezond

En als we niet eten dan krijgt ons lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen in de zin van vitaminen en mineralen, maar ook koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit heeft ons lichaam allemaal nodig en als we niet eten of niet voldoende eten komt dit niet voldoende binnen. Maar hoe moet ons lichaam nu goed functioneren zonder deze voedingsstoffen. Het lichaam doet alles om te overleven, en als het onvoldoende voedingsstoffen heeft dan zal hij een standje lager gaan. Je gaat last krijgen van vermoeidheid, je schildklier gaat minder goed werken, je spijsvertering gaat een standje lager enzovoorts. Klinkt logisch toch?! Dus eten zorgt ervoor dat we alles lekker aan de gang houden.

Bewerkt eten is geen voeding voor ons lichaam

Oké je hebt eten en eten. Of zoals sommigen zeggen je kunt jezelf vullen of voeden. Ons lichaam heeft bewerkte voeding helemaal niet nodig, sterker nog er zit niks in waar je lichaam wat aan heeft. Denk hierbij aan pakjes en zakjes, vleeswaren, sausjes, koekjes, chips. Kijk maar eens goed naar de ingrediëntenlijst.

Hoe bewerkter het is, hoe minder ons lichaam het herkent als voeding. Als ons lichaam het niet herkent dan ziet hij het als iets giftigs en dan moet onze lever en onze nieren dit afbreken. Maar wat als deze organen nou niet zo goed werken door het niet hebben van die juiste voedingstoffen (eiwitten, vitaminen, mineralen). In dat geval doet ons lichaam iets anders, hij kan het ten slotte niet afbreken. Hij slaat het “gif” op in onze vetcellen, daar kan het geen kwaad….. Maar dit zorgt dus wel voor die extra vetcellen en als we daar vanaf willen zal ons lichaam dat gif dus wel moeten kunnen afbreken.
Kortom, goed zorgen voor ons ontgiftingssysteem is hierin van groot belang. Daarvoor zorgen doe je door de juiste dingen te eten, door te bewegen, door voldoende rust te pakken en door voldoende te slapen.

Je lichaam afbeulen in de sportschool is niet perse gezond

Om dat slanke, getrainde lichaam te krijgen gaan we soms ook helemaal los in de sportschool of we nemen onszelf voor om vier of vijf keer in de week te gaan hardlopen. Natuurlijk is beweging goed voor ons lichaam. Maar ook daar zitten grenzen aan. Het verschilt ook welke beweging we ons lichaam geven en hoe we dit aanpakken.

Nuchter bewegen is dan ook een middel dat we inzetten om meer te verbranden. Voor deze verbranding maakt het lichaam echter wel adrenaline en cortisol aan. Een lichaam dat al stress ervaart kan dit er eigenlijk niet bij hebben. In het begin voelt dit vaak wel lekker, je gaat leven op een soort high. Maar uiteindelijk put je je lichaam uit.

Wil je wel nuchter sporten? Zorg er dan voor dat je rustig traint en niet te veel van jezelf vraagt.

Een goede vorm van sporten is krachttraining. Hiermee bouw je spieren op en hoe meer spieren, hoe meer we ook in rust verbranden.

Rustig trainen is dus belangrijk. Want als we zodanig sporten dat we buiten adem raken dan is er steeds minder zuurstof in ons lichaam beschikbaar en zonder zuurstof verbranden we minder efficiënt. En we verbranden al helemaal geen vet. Het is dan ook belangrijk dat we nog steeds kunnen praten tijdens  het sporten, niet buiten adem te zijn. Als ons lichaam minder zuurstof tot zijn beschikking heeft, dan levert dit ook nog eens veel vrije radicalen op. Dit kan uiteindelijk schade aan onze cellen opleveren als er tegenover die vrije radicalen niet voldoende antioxidanten in ons lichaam beschikbaar zijn.

Bewegen kan trouwens ook heel goed door te dansen op je favoriete muziek, te tuinieren, het huishouden aan te pakken, een goede wandeling te maken of een rondje te gaan fietsen. Zolang je het maar regelmatig doet.

Maar wat is dan wel gezond?

Ik ben er een voorstander van om vooral te kijken naar eten dat ons lichaam kan voeden en ondersteunen. Voeding die ons voorziet van voldoende en de juiste voedingsstoffen. Dit vinden we niet in pakjes en zakjes, koekjes, snoepjes, chips en andere bewerkte producten.  
Een gezond lichaam functioneert goed en kan tegen een stootje, zoals een virus, bacterie, een keertje doorzakken of een nachtje overslaan. Zeker als we een druk leven hebben met een baan, huishouden, jonge kinderen (die in de nacht ook onze hulp nodig hebben) dan hebben we een fit lichaam nodig. Dit krijgen we als we goed eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen en genoeg rust pakken. Wil je weten hoe je dit aanpakt? Laat mij je dan 1-op-1 helpen, klik hier voor 1-op-1 coaching.

E-book 4 tips voor een acne vrije huid

Heb je mijn E-book al gedownload? In dit e-Book ga je meer lezen over de oorzaken van acne en krijg je tips om jouw acne klachten te verbeteren.