Over Susan

Al jaren ben ik in strijd met mijn huidklachten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mij meer en meer ben gaan verdiepen in gezonde voeding en wat dit voor het lichaam kan betekenen. Nu wil ik ook jou hiermee gaan helpen.

Wat neem ik nu eigenlijk in en wat smeer ik op mijn gezicht?

Al vanaf mijn puberteit heb ik last van acne. Toen ik 15 jaar was startte ik met het gebruik van de Diane-35 pil, dit hielp wel. Maar toen ik begin 20 was werd het vanuit de verzekeraar niet meer vergoed. Ik kreeg een alternatieve pil waarvan de samenstelling nagenoeg hetzelfde zou zijn. Alleen bij mij werkte deze pil niet hetzelfde en mijn huidklachten staken weer de kop op.

Vanaf dat moment ging ik een proces in om mijn huidproblemen op te lossen. Ik ging naar de dermatologen en huidtherapeuten en kreeg allerlei behandelingen aangeboden. Alles wat ik deed werkte wel even, mijn huid knapte dan even weer op, maar na een tijdje kwamen de klachten gewoon weer terug. Ik durf inmiddels wel te zeggen dat ik alles heb geprobeerd. Maar niets werkte echt om mijn huidproblemen op te lossen. Dit leverde mij veel stressmomenten op door frustratie over dat het maar niet weg ging. En veel verdriet. ’s Avonds als ik mijn gezicht had gereinigd en weer geconfronteerd werd met mijn spiegelbeeld. Avonden ging ik huilend naar bed.

Op een gegeven moment besloot ik met alle hormonen te stoppen. Helaas bereikte ik daar ook het gewenste effect niet mee, maar ik was wel blij dat ik niet meer die kunstmatige hormonen binnen kreeg. Ik heb in die fase nog veel geprobeerd, zelfs middeltjes uit Amerika laten overkomen. Maar tot mijn grote frustratie hielp het niet voldoende.

Op een bepaald punt ging het streven naar het perfecte wondermiddeltje mij echt tegenstaan, want hoe natuurlijk is dit eigenlijk allemaal? Wat smeer ik nu eigenlijk op mijn gezicht? En wat doe ik eigenlijk mijn lichaam aan?

Ook begon ik mij telkens meer af te vragen of dit probleem niet gewoonweg van binnenuit opgelost moest worden. Ik nam dit eigenlijk altijd voor lief. Alsof ik daar geen invloed op zou hebben. Ik voelde heel sterk dat daar de oplossing zou kunnen liggen en dus besloot ik er meer onderzoek naar te gaan doen.

Groenten werden mijn heilige graal

In 2019 startte ik met de opleiding tot kindervoedingscoach. In eerste instantie omdat ik wilde leren om gezond voor mijn kinderen te koken. Maar tijdens deze opleiding leerde ik zoveel meer. Namelijk het effect van voeding op ons lichaam. Ik heb mij zo vaak verbaasd: “Waarom weten we dit eigenlijk niet?”

Ik ben toen veel gezonder gaan eten. Ik dacht altijd dat mijn acne voortkwam uit mijn hormoonsamenstelling in het lichaam en dat ik daar geen invloed op had. Maar ook daar had ik het mis. Hormonen worden ook voor een groot gedeelte beïnvloed door wat wij eten en drinken. Voor wel 90% komen onze huidklachten van binnen uit en maar 10% komt van buitenaf. 

Na de opleiding tot kindervoedingscoach bij de Better Health Acadamy heb ik de opleiding Orthomoleculair Adviseur Gevorderd gevolgd bij de Stichting Ortho Health Foundation. Ik wilde nog meer verdieping in wat voeding voor je kan doen en daarnaast wilde ik ook graag leren hoe ik supplementen (zoals vitaminen en mineralen) kon toepassen bij verschillende aandoeningen zoals bij huidklachten, maar ook hormonale disbalans of insulineresistentie en/of diabetes type 2.

Voor wel 90% komen onze huidklachten van binnen uit en maar 10% komt van buitenaf. Dus wat kan ik doen om mijn lichaam gezond te houden, zodat dit uiteindelijk zichtbaar is aan de buitenkant.

Bewuste keuzes en een gezonde leefstijl

Het gaat inmiddels een stuk beter met mijn huid en hormonaal begin ik ook steeds beter in balans te komen. Ik geloof absoluut dat ik met mijn voeding en leefstijl grote stappen heb gezet. De natuurlijke aanpak heeft mij veel goeds gebracht.

Ik ben de afgelopen jaren wel veel gezonder gaan eten en dat heeft er wel voor gezorgd dat ik lekkerder in mijn vel ben komen te zitten. Ik beweeg meer en probeer bewuste keuzes te maken in mijn leven. Ik leer elke dag meer over het lichaam en wat het nodig heeft. Ik wil bewust leven en probeer stress te voorkomen. Ik wil ook geen medicijnen meer gebruiken die meer kwaad dan goed doen voor mijn lichaam. Ik kies heel bewust voor een milde aanpak voor lichaam en geest.

Ik zie veel mensen om mij heen die niet echt goed voor zichzelf zorgen. We weten vaak ook niet hoe dat moet en we gaan gewoon maar door. Kleine klachten die we al langer hebben negeren we en nemen we voor lief. Ons niet realiserend dat we deze later vaak dubbel en dwars om onze oren krijgen.

Fun Facts over mij

Ik heb twee meiden, Julie en Tess. Helaas zijn ze nog niet zo gek op alle gerechten die ik bereid met de groentes, maar de zelfgemaakte muffins, chocolaatjes en pannenkoekjes doen het erg goed. Ik kan dan wel stiekem wat groentes hierin verstoppen. En ik moet zeggen naarmate ze ouder worden warmen ze wel meer op voor mijn maaltijden.

Ik ben gek op koken. Ik heb een abonnement op een biologisch groente en fruit pakket van een lokale boer. Elke week is het mijn uitdaging om met de uiteenlopende producten maaltijden te maken. Het zorgt ervoor dat we gevarieerd eten en biologisch. Zo kan ik van de gekste dingen soep maken, maar ook Curry’s zijn altijd goed voor het verwerken van alle groentes.

Ik ben opgegroeid in Lisse en hou heel erg van wandelen, ik word er heerlijk rustig van. Ik doe het eigenlijk te weinig, ik zou er veel meer tijd voor vrij moeten maken. Echt heerlijk om even stil te staan bij het moment. Ik wandel graag met mijn zusje, we kunnen samen heel goed praten. Ik kijk er echt naar uit als ik weer met haar heb afgesproken om te gaan wandelen.

Ik vind een maaltijd zonder groenten geen maaltijd 😊. Vroeger aten wij bijvoorbeeld nog weleens pasta met pesto en kaas en dat was heerlijk. Maar als we dit nu maken, dan vind ik altijd wel dat we ernaast nog groente moeten eten. Ik denk dat dit ook wel meer is gekomen sinds wij kinderen hebben en we hen gezond willen laten eten.