Heel vaak hoor je vanuit de huisarts of vanuit de dermatoloog dat er niet is bewezen dat er een connectie is tussen voeding en acne. Dus met andere woorden het maakt niet uit wat je eet. Ik denk daar iets anders over.
Als je alles al hebt geprobeerd om van acne af te komen, kom je vaak vanzelf uit bij voeding. Is er dan misschien iets waar je niet goed tegen kunt, waar je intolerant voor bent, wat de acne veroorzaakt? Ook ik heb die fase gehad. Toen ik voor mijn idee heel gezond at, al langere tijd, bleef mijn acne maar aanwezig. Ik heb nooit in mijn leven de link gelegd tussen voeding en acne, maar het kon geen kwaad om het te onderzoeken. Ik deed een voedselintolerantietest.
Aanvankelijk dacht ik nog dat daar wel niks uit zou komen, maar het tegendeel was waar. Ik bleek op heel veel voedingsmiddelen te reageren. Ik ben toen enthousiast aan de slag gegaan met het schrappen van alle voedingsmiddelen uit de lijst. Er bleef niet veel over om te eten, maar met een beetje creativiteit kwam ik wel een aardig eind. Uiteindelijk na 5 weken gaf ik het op. Het hielp helemaal niks!
Heb jij het idee dat voeding bij jou de oorzaak kan zijn van acne? Overweeg je misschien een voedselintolerantietest? Lees nog even verder….
De relatie tussen voeding en acne
Het is zeker mogelijk dat een voedingsmiddel een bepaalde reactie teweeg brengt in het lichaam en dat dit zelfs acne tot gevolg kan hebben. Vaak denken we aan gluten, zuivel, suiker of chocola. De vraag is alleen: “Ligt dit aan het voedingsmiddel of aan het lichaam dat niet in staat is hiermee om te gaan?”.
Het lichaam is een systeem dat als belangrijkste prioriteit heeft dat het jou in leven houdt. Hiervoor heeft het allerlei mechanismen, waaronder het immuunsysteem. Het immuunsysteem is slim en leert telkens bij. Het immuunsysteem moet er vooral voor zorgen dat er geen vreemde stoffen in ons lichaam terecht komen die mogelijk kwaad kunnen doen. Denk hierbij aan bacteriën en virussen. Maar ons lichaam kan ook voeding zien als een stof die ons mogelijk kwaad kan doen. Als dat het geval is, wordt ons immuunsysteem geactiveerd. Dat gebeurt niet zomaar. In veel gevallen is er dan iets in ons lichaam dat niet goed werkt. In het geval van voeding en acne zullen we naar onze darmen moeten kijken.
De darmen en de spijsvertering
De darmen staan in feite in contact met de buitenwereld. Voeding komt tenslotte van buiten en komt in ons maagdarmstelsel terecht. Het is dan ook belangrijk dat het immuunsysteem hier alert is. Als onze voeding goed verteerd wordt, dan kunnen we de voedingsstoffen goed opnemen en is er niet veel aan de hand. Maar als onze voeding niet goed verteerd wordt dan kunnen er problemen ontstaan in de darmen, wat kan leiden tot een hyperpermeabele darm, ook wel leaky gut genoemd.
Op het moment dat de spijsvertering niet goed werkt en we dus te veel onvoldoende verwerkte voeding in de darmen hebben heeft dit ook zeker effect op de darmflora. De darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën, gisten e.d. in een bepaalde balans. Als de balans goed is, dan voelen wij ons goed. Als de darmflora uit balans is, dan voelen wij ons vaak minder goed. Onze huid heeft ook een flora en deze communiceert met de darmflora. In die zin dat als de darmflora uit balans is, dus dat de slechte bacteriën de overhand krijgen, dan gebeurt dat ook op de huid. Wat ook een bijdrage kan leveren aan acne op de huid.
Voeding laten staan is niet de oplossing tegen acne
Dus het kan wel degelijk zo zijn dat je reageert op bepaalde voeding. En soms helpt het ook zeker om het te laten staan. Maar het is ook heel belangrijk om te werken aan een goede spijsvertering en aan het helen van die hyperpermeabele darm. Want dat is de oplossing, zodat je niet allerlei voedingsmiddelen hoeft te laten staan. Want we hebben veel voedingsstoffen ook nodig, zoals de vitamines en mineralen die in die voedingsmiddelen zitten en het zou zonde zijn als je deze niet voldoende binnen krijgt. Dat kan uiteindelijk namelijk ook een negatief effect hebben op jouw (huid) gezondheid.
De spijsvertering verbeteren
Een goede spijsvertering begint met rust hebben om te eten. Het lichaam kan zich dan klaar maken voor de verwerking van datgene dat je gaat eten. Vervolgens komt de voeding in de mond. Het is heel belangrijk om goed te kauwen op je eten, in je speeksel zitten al enzymen die helpen met het afbreken van de voeding.
Vervolgens moet de maag zuur genoeg zijn om de voeding verder te kunnen verwerken. Hiervoor kun je voor het eten wat citroensap met water of appelciderazijn, verdunt met water, drinken. Doe dit met een rietje, want het zuur tast het glazuur van je tanden aan.
Verder kan het ook helpen om spijsverteringskruiden te gebruiken voor het eten, die ondersteunen de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Denk hierbij aan gember, venkel, anijs. Of gebruik Zweeds Kruidenbitter: https://nl.pit-pit.com/products/zweeds-kruidenbitter of deze van VitaminStore. Vooral bittere smaken stimuleren de spijsverteringsenzymen, vandaar de naam kruidenbitter. Als je het idee hebt dat jouw spijsvertering wel wat ondersteuning kan gebruiken, dan is dit een mooie optie.
Daarnaast is het ook belangrijk om de voeding waar je op reageert tijdelijk even te laten staan en na ongeveer 6 weken langzaam weer te introduceren. Soms is het zo dat je een beetje wel kan verdragen, maar te veel niet.
Niet voeding laten staan, maar voedingsstoffen aanvullen
Dus na 5 weken stopte ik met mijn aanpak, want het leek allemaal niet te werken. Later heb ik nog wel periodes gehad waarin ik de gluten even liet staan. Maar dat alleen hielp mij niet. Uiteindelijk ben ik mij meer gaan richten op voeding die mijn darmen herstelden en ben ik mij gaan focussen op het binnen krijgen van die voedingsstoffen die mijn lichaam waarschijnlijk te kort kwam en ik ben gaan focussen op minder stress en meer rust. Ik heb nooit echt last van mijn darmen gehad, maar dus wel van acne. Uiteindelijk heb ik mijn acne kunnen helen met deze aanpak.
Wil jij meer inzicht in de oorzaak van jouw acne én wil jij weten hoe je er blijvend van af kunt komen? Plan dan nu een gratis miniconsult in en dan bel ik jou binnenkort.
Heb jij het idee dat jij niet tegen een bepaald voedingsmiddel kan? Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn blog? Laat het hieronder weten.