Voedselintolerantie en acne

Voedselintolerantie en acne

Een paar jaar geleden toen ik heel veel last had van acne, begreep ik maar niet waarom. Ik at heel erg gezond, dacht ik tenminste, en toch had ik er echt heel veel last van. Nooit heb ik vast kunnen stellen of ik niet goed tegen bepaalde voeding kon. Als ik zuivel liet staan, gingen niet opeens mijn puistjes weg. Ook niet toen ik een tijd geen suiker at. Toch worden voedselintolerantie en acne veel met elkaar in verband gebracht en ik was benieuwd of er iets zou komen uit een voedselintolerantietest.

Ik dacht toentertijd nog, wedden dat hier ook niks uit komt. Aangezien tot dat moment nooit iets werkte tegen de acne. Maar toen de uitslag kwam, verbaasde dit mij enorm. Blijkbaar reageerde ik op bijna alles!

En dat is gelijk het gevaar van een voedselintolerantietest. Op het moment dat er heel veel uit zo’n test komt en je gaat al die voeding schrappen, wat blijft er dan nog over om te eten? En als het je daadwerkelijk lukt om alles te laten staan, kunnen er ook tekorten in voedingsstoffen ontstaan. Want je krijgt dan hoogstwaarschijnlijk niet genoeg binnen. Uiteindelijk is het mij gelukt om 5 weken lang, alles wat uit de test kwam te schrappen, denk hierbij aan ei, tarwe, zalm, zuivel, amandelen. En toen ik na 5 weken geen enkel resultaat zag, ben ik daarmee gestopt.

Als je last van acne hebt, dan heb je vaak al geprobeerd om bepaalde voedingsmiddelen te schrappen, zoals zuivel of brood. Jij misschien ook? En hoe ging dit voor jou?

Wat is een voedselintolerantie?

Als je allergisch bent dan reageer je acuut, vaak binnen 2 uur, op een bepaald voedingsmiddel. Je kan jeuk krijgen, er ontstaan zwellingen, bijvoorbeeld in het gezicht, je kunt benauwd raken, enzovoorts. Als je een allergie hebt, dan weet je dit meestal wel.

Bij een intolerantie is het allemaal niet zo duidelijk. De reactie van het lichaam komt vaak veel later op gang, soms wel dagen later. Probeer dan maar te achterhalen waar je niet goed tegen kunt.

Een intolerantie kunnen we eigenlijk verdelen in twee delen:

  • Spijsverteringsproblemen: Er ontstaan vooral klachten tijdens het verteren van de voeding. Het spijsverteringsprobleem kan uiteindelijk wel voor voedselsensitiviteit (zie volgende) zorgen.
  • Voedselsensitiviteit: Hierbij wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Spijsverteringsproblemen en acne

Bij spijsverteringsproblemen ervaren we klachten tijdens het verteren van de voeding. Vaak is er sprake van een enzymentekort. Enzymen zijn een soort schaartjes die onze voeding fijn knippen, zodat we de voeding goed kunnen afbreken. Ons lichaam maakt deze zelf aan, maar in sommige gevallen niet genoeg. Dat verschilt van persoon tot persoon. Een goed voorbeeld hiervan is lactose-intolerantie. Lactose is een suiker dat voorkomt in zuivel, om dit af te kunnen breken hebben we het enzym lactase nodig. Ons lichaam kan lactase aanmaken, maar in sommige gevallen is dit niet voldoende en dat merk je dan in verteringsproblemen. De een ervaart dit al bij het eten van een stukje kaas en de ander pas na 3 glazen melk en weer een ander helemaal niet.

Symptomen van spijsverteringsklachten:

  • Opgeblazen gevoel
  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Gasvorming
  • Pijn

Spijsverteringsproblemen kunnen uiteindelijk leiden tot een voedselsensitiviteit. Als voeding niet goed kan worden afgebroken, komen er onverteerde deeltjes in de darm terecht. Na verloop van tijd kan dit een lekkende darm opleveren en dan komen deze onverteerde deeltjes in de bloedbaan terecht en dan wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Daarnaast hebben die onverteerde voedseldeeltjes ook effect op de darmflora. Het voedt vaak de “slechtere” darmbacteriën en schimmels die hierdoor de overhand krijgen.  Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan gisten en heeft zo ook een negatief effect op de darmflora. De darmflora staat weer in contact met de huidflora. Is de één uit balans, dan is de ander ook uit balans.

Voedselsensitiviteit en acne

In het geval van voedselsensitiviteit komt het immuunsysteem om de hoek kijken. Als er langere tijd sprake is van een spijsverteringsprobleem, komen op een bepaald moment de onverteerde voedseldeeltjes in onze bloedbaan terecht. Ons lichaam ziet die voedseldeeltjes als een indringer (net als een bacterie of virus) en gaat deze aanvallen door het immuunsysteem te activeren. Omdat het immuunsysteem niet acuut hoeft te reageren (wat wel het geval is bij een allergie), staat deze op een laag pitje. Máár hij staat wel altijd aan. Vandaar de naam laaggradige ontsteking.

De reactie komt dus langzaam op gang en meestal is het moeilijk vast te stellen door welk voedingsmiddel het komt. Symptomen van laaggradige ontstekingen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, brainfog, hoofdpijn, hormonale klachten en acne.

In het geval van een voedselsensitiviteit kan het lichaam reageren op elk soort voedsel en dit kun je dus testen met een voedselintolerantietest. Dus als jij merkt dat je niet goed tegen een bepaald voedingsmiddel kunt, dan is dat waarschijnlijk echt zo. Alleen ligt de oorzaak vaak niet bij het voedingsmiddel, maar eerder bij de reactie van jouw lichaam:

  1. Ons eten wordt niet goed verteerd en laat te grote stukken voeding door in de darm;
  2. Er ontstaat een lekke darm die de te grote stukken voedseldeeltjes doorlaat in de bloedbaan;
  3. Dat lokt een immuunreactie uit en levert laaggradige ontstekingen op.

Laaggradige ontsteking door stress

Die laaggradige ontsteking in het lichaam kan dus komen door een slechte spijsvertering, maar dit kan ook zeker ontstaan door stress. Sterker nog die slechte spijsvertering kan al ontstaan door stress. Want een lichaam dat stress ervaart, is niet in de gelegenheid om voedsel goed te verteren. Vaak is je maag dan niet zuur genoeg en de verteringssappen met de enzymen worden onvoldoende aangemaakt.

Naast dit effect dat stress kan hebben op ons lichaam, activeert stress ook altijd ons immuunsysteem. In het geval van een acuut gevaar, zoals een beer tegenkomen tijdens je wandeling, wordt het immuunsysteem sterk geactiveerd. Immers als jij weg moet rennen voor die beer en jij raakt gewond, dan moet het immuunsysteem direct in actie komen.
Alleen… nu rennen we niet weg voor die beer, maar hebben we constant drukke dagen op het werk, die veel spanning geven. Dit is geen acute stress. Dus dit geeft een zwakkere activatie van ons stresssysteem en daarmee ook een zwakkere activatie van ons immuunsysteem en dan is er weer sprake van laaggradige ontstekingen.

Voeding vermijden of juist niet?

Ok, dus als we kunnen vaststellen dat we niet tegen bepaalde voeding kunnen, dan kunnen we dat gewoon weglaten, toch?! In het geval van een allergie, zou ik dat zeker doen en overleg dit ook zeker met je huisarts. Maar in het geval van een intolerantie adviseer ik toch om dit niet zo snel te doen (zeker niet voor een langere periode) en wel hierom:

  1. Er ontstaat foodfear. Angst voor het eten van bepaalde voeding, omdat we bang zijn voor de reactie van ons lichaam. We durven niet meer uit eten te gaan, omdat je dan niet weet wat er in het eten zit. Je beleeft geen plezier meer aan eten. Dit geeft ontzettend veel stress aan het lichaam, wat ook veel negatieve effecten heeft.
  2. De kans bestaat dat er tekorten in voedingsstoffen ontstaan. Als je je onvoldoende bewust bent van de verschillende voedingsstoffen kan dit gemakkelijk ontstaan en dit heeft zeker gevolgen voor de gezondheid van je lichaam en je huid.
  3. Vaak gaan de symptomen helemaal niet weg als je bepaalde voeding laat staan, waar je vermoedelijk op reageert. Voeding is namelijk maar 1 onderdeel van het probleem. Als alle focus hierop ligt, wordt er geen aandacht besteed aan de andere onderdelen. Denk hierbij aan stress, beweging, daglicht.

Ga dus werken aan je spijsvertering

Heb jij het idee dat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed kunt verdragen? Of dat acne mogelijk het gevolg daarvan is? Heb je al eens producten geschrapt en heeft dit uiteindelijk niks opgeleverd? Dan is het goed om dit los te laten en te gaan werken aan het verbeteren van je spijsvertering en het verminderen van stress.
Vind je het lastig om dit zelf te doen of weet je niet waar je moet beginnen? Plan dan een gratis miniconsult in bij mij, ik denk graag met je mee en leg je uit wat je kunt doen om de spijsvertering te verbeteren.