Toen ik ongeveer 10 jaar geleden begon met mijn gezondere leefstijl, wilde ik ook graag gaan detoxen. Want dat konden mijn lijf en mijn huid wel gebruiken, zo’n detoxkuur. Wie weet zou mijn acne na het detoxen ook als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik wilde niet van de een op andere dag overgaan op een sapjeskuur, ik wilde het “gedegen” aanpakken. In de eerste week ging ik bepaalde voedingsmiddelen afbouwen, zoals zuivel, granen, koffie, zout en suiker. Daarna kwam de detoxweek waarin ik iedere dag andere recepten maakte, met zo zuiver mogelijke voeding. In de laatste week bouwde ik langzaam de voedingsmiddelen die ik had geschrapt weer op.
Ik was dus goed en wel drie weken bezig en in de daadwerkelijk detoxweek, stond ik eigenlijk de hele dag in de keuken. Ernaast werken kon niet, dus ik nam vrij voor die week. Best wel een tijdintensief project, achteraf gezien.
Herkenbaar? Of ben jij wel voor een sapjeskuur gegaan die wat minder tijd in beslag nam? In de hoop dat jouw acne na het detoxen helemaal zou verdwijnen?
Wat doet onze lever?
In ons lichaam houdt vooral de lever zich bezig met ontgiften. Maar daarnaast doet de lever nog veel meer in ons lichaam. De lever maakt gal, dat ons helpt bij de spijsvertering. Hij slaat tijdelijk glucose (suiker= energie) op, als reserve, voor als we een tijdje niet eten. Dan slaat hij ook nog vetoplosbare vitamines op en staat deze langzaam weer af aan ons lichaam als we het nodig hebben. Zoals bij het gezond houden van onze huid. En hij maakt uit de eiwitten/aminozuren die wij eten, nieuwe setjes die nodig zijn als bouwblokken in ons lichaam en uiteraard ook voor de opbouw van onze huid. De lever doet echt een heleboel. Dus eigenlijk wil je hem wel te vriend houden.
Hoe ontgiften wij?
Weer even terug naar de ontgifting. Als we eten, drinken en/ of ademen komt er ongetwijfeld ook iets mee waar ons lichaam niks mee kan of wat misschien zelfs giftig is voor ons lichaam. Dat kan trouwens ook in ons lichaam terecht komen via onze huid, want onze huid neemt ook stoffen op, denk hierbij bijvoorbeeld aan je bodylotion.
De lever maakt deze gifstoffen onschadelijk door middel van verschillende processen en geeft het vervolgens mee aan het gal, zodat we dit uitpoepen of het verlaat via de nieren en onze urine ons lichaam. Ook elimineren we gifstoffen via onze longen door middel van uitademen, of we zweten het uit via de huid. Dit proces in de lever stopt nooit en gaat de hele dag door. Soms kan de lever het niet zo goed bijbenen of werkt hij minder goed, maar hij zal dit proces altijd door laten lopen. Daarbij is het wel belangrijk dat we iedere dag poepen en regelmatig gaan plassen. Als we niet iedere dag poepen, dan neemt het lichaam de gifstoffen weer opnieuw op uit de poep die te lang in de darm blijft zitten. Hierdoor blijven er te veel gifstoffen rondcirculeren in ons lichaam, wat best een flinke belasting kan zijn.
Niet alleen de lever houdt zich bezig met het ontdoen van gifstoffen in ons lichaam. Ook in ons lymfesysteem blijven makkelijk gifstoffen hangen. Voor het goed laten werken van ons lymfesysteem is het namelijk belangrijk dat onze lymfen in beweging worden gehouden. Onze lymfevaten hebben niet, net als ons bloed, een grote pomp (ons hart) erachter zitten die de boel aan het stromen houdt. De lymfen moeten het echt hebben van beweging. Dus regelmatig wandelen, dansen, springen of sporten helpt hier heel goed bij. Bovendien zorgt dit er ook voor dat onze darmen in beweging komen, wat weer helpt bij iedere dag poepen.
Wat gebeurt er als we een detoxkuur doen?
Als er te veel gifstoffen te verwerken zijn voor de lever, of de lever is niet in goede conditie, dan kan het zijn dat de lever de gifstoffen niet afbreekt, maar opslaat in onze vetcellen. Dan circuleert het niet meer rond in ons lichaam en in ons bloed en is het “veilig” weggezet. Als we dan zo’n detoxkuur gaan doen, gebeuren er een aantal dingen. Allereerst eten we dan vaak minder calorieën en verliezen we vet in een rap tempo. Op zich mooi zou je denken, want dan val je misschien ook nog wat af.
Maar…..dat kan ook problemen geven. Want de opgeslagen gifstoffen, in onze vetcellen, komen ook in een rap tempo vrij en dan wordt de lever gedwongen om hier iets mee te doen. Maar als de lever hier niet goed toe in staat is, blijven die gifstoffen rondhangen in ons lichaam. Vaak merk je dit aan het feit dat je je moe voelt of dat je huid er in ene slechter uit gaat zien, misschien wordt de acne zelfs wel erger na het detoxen. Je zou denken dat het goed is dat die gifstoffen vrij komen, maar als de lever er alsnog niks mee kan, omdat de lever het gewoon erg zwaar heeft. Dan is dit helemaal niet zo goed voor je.
Als de lever de gifstoffen niet via de “normale” weg kan afbreken en kan verwijderen uit ons lichaam. Gaat het lichaam dat op een andere manier proberen, en dan kan het lichaam ook proberen om van de gifstoffen af te komen via de huid. Er kunnen dan verschillende huidklachten ontstaan, waaronder acne.
Wat zijn gifstoffen?
In ons huidige milieu zijn we omgeven door gifstoffen, helaas. Dat is ook een van de redenen dat bij veel mensen de lever het wat zwaarder heeft, ten opzichte van, laten we zeggen, 100 jaar geleden. Denk bij gifstoffen aan:
- Uitlaatgassen
- Cosmetica
- Huidverzorgingsproducten
- Schoonmaakproducten
- Pesticiden
- E-nummers in onze voeding
- Parfum
- Geurkaarsen/ geurstokjes
- Gifstoffen in plastic
- Gifstoffen in antiaanbaklagen
- Enzovoorts……..
Hoe kun je de lever dan wel ondersteunen?
OK, dus de lever heeft het zwaar met de gifstoffen afbreken en de gifstoffen zijn overal. Wat nu?
Gifstoffen verminderen
Allereerst helpen we onze lever enorm door de gifstoffen die we binnen krijgen aanzienlijk te verminderen, dat kunnen we doen door:
- Biologisch te eten. In de biologisch tuinbouw en veeteelt worden geen pesticiden gebruikt. Als je de pesticiden niet binnen krijgt hoeft jouw lichaam deze ook niet af te breken. Biologisch eten is vaak wel iets duurder. Je kunt kijken naar de dirty dozen en de clean fifteen om te bekijken welke voedingsmiddelen je eventueel wel “gewoon” kunt kopen.
- Om de e-nummers in de voeding te vermijden kun je kiezen voor zelf koken in plaats van te kiezen voor pakjes en zakjes. Maar niet alleen in pakjes en zakjes zitten e-nummers. Lees daarom goed de ingrediëntenlijst van de producten uit de supermarkt.
- Ook een hele belangrijke is het verminderen van alcoholgebruik. Alcohol moet voor 90% door de lever afgebroken worden. Als we regelmatig alcohol drinken heeft de lever het heel zwaar. Je ontziet de lever enorm door de glaasjes alcohol te laten staan.
- Vervang jouw standaard cosmetica voor natuurlijke cosmetica. Hierin zitten veel minder gifstoffen.
- Datzelfde geldt voor jouw huidverzorgingsproducten, douchegel en shampoos. Kies voor natuurlijke alternatieven, die veel minder gifstoffen bevatten.
- Verpak je eten en drinken niet in plastic, maar bijvoorbeeld in glas of in RVS. Uiteindelijk ook beter voor het milieu.
- Vervang je kookpannen met antiaanbaklaag voor RVS pannen of Gietijzeren pannen.
Als de gifstoffen in jouw lichaam minder worden, dan heeft de lever het minder zwaar en minder druk met het lichaam ontdoen van gifstoffen. Hij kan zich dan weer beter bezig houden met al zijn andere taken.
Extra ondersteuning voor de lever
Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Een beetje extra ondersteuning voor de lever is dan ook fijn. Je kunt een kuur doen met Mariadisteltinctuur of een kuur met Ribus Nigrum of regelmatig paardenbloembladthee of paardenbloemwortelthee drinken.
Verder is het heel belangrijk dat je de lever voorziet van voldoende voedingstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten) en voldoende vitaminen en mineralen. Als de lever niet voldoende voeding heeft, kan hij onmogelijk zijn tal van functies goed uitvoeren. Hij heeft energie nodig en hiervoor heeft hij koolhydraten nodig. Dus eet voldoende fruit en groente en hij heeft goede bronnen van eiwitten nodig, zodat hij zichzelf, maar ook de rest van het lichaam goed kan opbouwen.
Niet detoxen, wat kan ik wel doen tegen acne?
Je begrijpt nu dat zo’n detoxkuur niet zo heel veel zin heeft. Het kost je vaak veel moeite en veel tijd, bovendien maakt het je heel hongerig. Maar het levert je uiteindelijk niet veel op. Ja misschien wat hoofdpijn en meer acne…. Het is juist belangrijk om de lever en ons hele ontgiftingssysteem altijd te ondersteunen, zodat het goed zijn werk kan blijven doen.
Misschien denk je nu, pfff waar moet ik beginnen? Daar kan ik je bij helpen. Je kunt op eigen tempo door alle video’s heen en door middel van het werkboek pas je ook alle informatie toe. Wil jij meer inzicht in de oorzaak van jouw acne én wil jij weten hoe je er blijvend van af kunt komen? Plan dan nu een gratis miniconsult in en dan bel ik jou binnenkort.
Wat is jouw ervaring met detoxkuren of ontgiften? Heb je nog vragen over acne en detoxen? Of misschien wil je meer weten over de werking van de lever of hoe je jouw ontgiftingssysteem het best kan ondersteunen? Laat het mij weten.
E-book 4 tips voor een acne vrije huid
Heb je mijn E-book al gedownload? In dit e-Book ga je meer lezen over de oorzaken van acne en krijg je tips om jouw acne klachten te verbeteren.