De kracht van ontbijten

Jaren werden we er mee dood gegooid: “Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”. Of ken je deze : Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een zwerver. En toen was er in eens Intermittent Fasting en kon het ontbijt best overgeslagen worden….. Hoe zit dat nou? Ik ga je meer vertellen over de kracht van ontbijten.

Zoals ik er naar kijk is ontbijten wel degelijk een belangrijke maaltijd. En ik zou hem dan ook zeker niet overslaan! Een belangrijke maaltijd, net als iedere andere maaltijd uiteraard. Maar wat is nu de kracht van ontbijten?

Waarom geeft het ontbijt ons kracht

Na een nacht slapen, waarin je gemiddeld 8-10 uur niets hebt gegeten, moet je spijsvertering weer op gang komen. Dat doen we het beste door te gaan eten en drinken. Door het eten van een ontbijt gaat onze motor weer aan en gaat onze spijsvertering zijn werk weer doen. Vaak merk je dit ook aan het toiletbezoek voor de grote boodschap in de ochtend. Tenminste zo gaat het bij de meeste personen in ons huishouden wel 😊.

Dat toiletbezoek op zich is al heel belangrijk, want het is de manier om van het afval in ons lichaam af te komen. Daarnaast geeft de voeding tijdens het ontbijt ook energie en dat heb je nodig om goed aan de dag te beginnen.

Maar ik heb helemaal geen trek in ontbijt

Ken jij of ben jij die persoon die in de ochtend nooit iets eet? Want je hebt helemaal geen trek? Of start jij je dag met een kopje koffie en red jij het daar wel even op? Ik ga je uitleggen waarom dat naar mijn mening niet zo verstandig is.

Als je gemiddeld 8 uur lang niet hebt gegeten dan hoor je trek te hebben. Een gezonde lever slaat namelijk glucose op voor ongeveer 8 uur en daarna heeft het een nieuwe aanvoer van glucose nodig, bij voorkeur uit koolhydraten. Als het lichaam daar in de ochtend niet om vraagt, door middel van het hebben van honger, heeft het waarschijnlijk een andere manier gevonden om de glucose in het bloed op te hogen. Dat doet het lichaam door het aanmaken van cortisol.

Cortisol is het hormoon dat aangemaakt wordt in de ochtend, om wakker te worden. Het is ook het hormoon dat ingezet wordt bij het ophogen van de bloedsuikerspiegel als deze te laag wordt. Wellicht ken jij cortisol ook als hét stresshormoon. Als we te veel cortisol aanmaken, gaat dit ten koste van een veel vitaminen en mineralen. Maar het gaat ook ten koste van andere hormonen in ons lichaam, waaronder progesteron.

Ben jij vaak midden in de nacht wakker dan kan dit betekenen dat het lichaam dan al cortisol aanmaakt om de bloedsuikerspiegel op te hogen. Ja, zelfs al is het alleen om te gaan plassen. Dit is vaak het geval als we overdag te weinig hebben gegeten of als we na het avondeten niks meer hebben gegeten. Het helpt om dan voor het slapen gaan nog wat kleins te eten.

Geen trek hebben is toch juist goed

Als je het ontbijt over gaat slaan, of als je ontbijt met alleen een kopje koffie, gaat je lichaam stresshormonen aanmaken. Die stresshormonen vervangen het hongergevoel. Als dit al langere tijd aan de gang is, dan is je lichaam hier aan gewend geraakt. Dan ervaar je dus geen honger meer bij het opstaan. Vaak zien wij vrouwen dit als iets goeds, want geen trek, is geen eten en geen eten betekent afvallen. Zo dacht ik er een paar jaar geleden ook over, met als resultaat dat mijn hormonen flink in de war waren. Het aanmaken van stresshormonen, adrenaline en cortisol, is nodig om je bloedsuikerspiegel omhoog te krijgen als er niet voldoende aanvoer is van voeding. Maar we willen stresshormonen juist zoveel mogelijk vermijden. Dat is dan ook de kracht van ontbijten en de reden waarom je in de ochtend wilt eten.

Ontbijt jij nu niet? Of inderdaad met dat kopje koffie en wil je dit veranderen? Dan is dat best lastig, zeker als je helemaal geen trek hebt in de ochtend. Begin dan met iets kleins en bouw dit op. Je gaat vanzelf meer trek krijgen.

Waar moet een krachtig ontbijt nu uit bestaan?

De één ontbijt graag zoet en de ander hartig. In Nederland zijn we zo’n beetje allemaal opgegroeid met een boterham met hagelslag, dus het zit er een beetje in; dat ontbijten met zoet. Op zich is het natuurlijk je eigen keuze. Echter als je kampt met bloedsuikerschommelingen, dan kan het lonen om te ontbijten met een hartig ontbijtje. In dat geval stijgt de bloedsuikerspiegel niet de pan uit en heb je daarna niet meteen weer zo’n enorme dip. Die je vervolgens weer wil verhelpen met opnieuw een zoete maaltijd en zo blijf je in de vicieuze cirkel. Dit kun je doorbreken door te kiezen voor een hartig ontbijt.

Er is nog een andere manier om de bloedsuikerspiegel binnen de lijntjes te houden. Laat elke maaltijd, dus ook het ontbijt, bestaan uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel stijgen, maar eiwitten en vetten laten deze weer dalen en zo blijft alles in evenwicht. Op deze manier profiteer je dus volop van de kracht van ontbijten.

kracht van ontbijten

Doe jij al mee met de Ontbijt met Groenten Challenge? Schrijf je hieronder in: