Stress en acne

Stress en acne

Wist jij dat stress bij heel veel ziektes een heel belangrijke rol speelt? Zo hebben stress en acne ook zeker een connectie. Maar wat als je het nou eenmaal druk hebt? Wat moet je dan doen?


6 Jaar geleden, ik was hoogzwanger van mijn jongste dochter, waren wij net verhuisd naar het huis waarin wij nu wonen. Ik weet nog dat wij net in ons nieuwe huis zaten en dat tot mij doordrong dat de babykamer bij lange na niet klaar was. Geen leuke meubeltjes, geen gordijnen, wel saaie, witte muren. De stress sloeg toe…
Kort na de geboorte van mijn dochter werd een naast familielid ernstig ziek en overleed na een kort ziekbed. In die periode zaten wij ook net in een verbouwing van de benedenverdieping, want tsja nieuw huis, daar moest nog wel wat aan gedaan worden. Kortom ook een hoop stress.
Je leest hier een opeenstapeling van life-events in een hele korte periode. Tegen een vriendin zou je zeggen: “Doe rustig aan, neem je tijd”. Maar voor jezelf ben je meestal niet zo lief. Sterker nog, ik wilde afvallen, want na de zwangerschap en alle andere stressvolle situaties waren de kilo’s er aan gevlogen, dus ik ging “gezonder” eten. In die periode viel ik ook wel af, maar dit had wel zijn weerslag op mijn lichaam. Mijn acne is nog nooit zo erg geweest als in die periode. Stress en acne, daar is zeker een verband.


Heb jij ook gemerkt dat acne ineens ontstond na of tijdens een stressvolle periode in je leven? Of tijdens of na een zwangerschap?

Wat is stress eigenlijk?

Stress is alles wat van je lichaam meer voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen) vraagt. Dat kan een goede vorm van stress zijn, bijvoorbeeld in het geval van zwangerschap of borstvoeding. Maar dit kan ook een minder goede vorm zijn, zoals een lange periode heel druk zijn op je werk, of slecht slapen, heel veel bewegen of juist te weinig bewegen enz. Maar ook een vervuilende omgeving, bijvoorbeeld met veel uitlaatgassen, of een huis met schimmel, zijn ook stress voor het lichaam. In al deze gevallen moet het lichaam extra hard aan het werk en dit kost je voedingsstoffen.

Juist deze voedingsstoffen heeft ons lichaam hard nodig. Het is dan ook heel belangrijk dat we ons bewust zijn van het verlies van de voedingsstoffen en deze ook bewust aanvullen. Ons lichaam en ook onze huid gaan namelijk lijden onder een tekort aan voedingsstoffen. Zo kan stress acne veroorzaken.

Vechten of vluchten

Maar er gebeurt nog meer in het lichaam als het onder stress staat. Een lichaam maakt altijd stresshormonen aan, denk hierbij aan adrenaline en cortisol. Deze stresshormonen hebben natuurlijk een functie, namelijk jou in leven houden. In vroeger tijden als je werd aangevallen door een beer of een wolf dan maakte je ook deze stresshormonen aan en dat gaf je de energie om te vechten of te vluchten. In een korte tijd kwam er veel suiker(=energie) vrij in het bloed, dat verbrand kon worden. Dat gebeurt nu nog steeds bij de aanmaak van stresshormonen, dit verhoogt de bloedsuikerspiegel, maar nu ga je niet vechten of vluchten. Dus die energie wordt niet opgebruikt en blijft in het bloed. Er moet dan weer insuline aangemaakt worden om de suiker in de cellen op te nemen, als dit langere tijd zo door gaat kan er insulineresistentie ontstaan.

Ook de voortplantingshormonen raken uit balans. Als er constant voorrang wordt gegeven aan de aanmaak van stresshormonen, kunnen onze bijnieren (die die hormonen aanmaken) niet de voortplantingshormonen aanmaken. Terwijl we deze wel hard nodig hebben voor een goede hormonale balans. Want ook op deze manier kan stress acne veroorzaken.

Er gebeurt dus een heleboel in het lichaam als we stress hebben en dit heeft zijn weerslag op heel veel dingen in ons lichaam, maar ook zeker op onze huid. Met name als dit een gevoelige plek is voor jou.

Wat te doen bij stress en acne?

Nu je dit weet, kun je hier bewust mee aan de slag. De eerste stap is altijd om te kijken naar de oorzaak van de stressor in je leven. Kun je hier iets aan doen? Als je het druk hebt op je werk, kun je dit bespreekbaar maken? Of als je slecht slaapt, kun je kijken of je dit kunt verbeteren?

Soms kan het, maar soms ook niet. En niet altijd kan iets opgelost worden van de een op de andere dag. De tweede stap is om je lichaam en geest voldoende te ondersteunen in deze periode van stress. Dat doen we door allereerst de voedingsstoffen goed aan te blijven vullen. Dus ga in zo’n periode van stress zeker niet vasten/intermittent fasting doen, maar zorg dat je voldoende blijft eten. Stel maaltijden samen die bestaan uit koolhydraten en eiwitten en voldoende fruit. Mineralen vliegen er vaak doorheen in tijden van stress, dus deze goed aanvullen met mineraalrijke voeding is heel belangrijk.

De derde stap is om regelmatig wat ontspanning op te zoeken in tijden van stress. Ga, als het lukt, op tijd naar bed en zorg voor rust. Ga regelmatig voor een wandeling in de natuur. En soms even helemaal niks doen, is ook echt een hele goede. Vaak kunnen we dit niet meer, we moeten altijd gaan, gaan, gaan van onszelf. Maar dat is helemaal niet nodig, gewoon even lekker uit het raam staren is heel heilzaam.

Is jouw acne mogelijk gerelateerd aan stress?

Wat ik helemaal niet in de gaten heb gehad in deze periode is dat er heel veel stress in mijn leven was in die periode. Ik denk dat heel veel mensen niet in de gaten hebben hoeveel stress wij in de huidige samenleving hebben en wat het effect daarvan kan zijn. Ik hoop dat ik je daar een beetje inzicht in heb gegeven. Zeker moeders moeten zich bewust zijn van de effecten van een zwangerschap, borstvoedingsperiode, slechte nachten door kleine kindjes en de effecten daarvan. Wees dan ook niet te streng voor jezelf, omdat je weer in shape wil komen. Op zich is daar niks mis mee, maar doe het langzaam stap voor stap en blijf goed eten!

Herken jij je hierin? Heb jij ook een stressvolle periode gekend waarna de acne heftiger was? Wil jij meer inzicht in de oorzaak van jouw acne én wil jij weten hoe je er blijvend van af kunt komen? Plan dan nu een gratis miniconsult in en dan bel ik jou binnenkort.

E-book 4 tips voor een acne vrije huid

Heb je mijn E-book al gedownload? In dit e-Book ga je meer lezen over de oorzaken van acne en krijg je tips om jouw acne klachten te verbeteren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Download-mijn-E-book-4-tips-voor-een-acne-vrije-huid-3-1024x585.png