5 tips om de feestdagen gezond door te komen

De feestdagen staan er om bekend dat er veel wordt gegeten en ook vaak veel wordt gedronken. Niet echt een combinatie die top is voor je gezondheid. Dus daarom bedacht ik 5 tips om de feestdagen gezond door te komen. Niet om van alles te moeten laten, maar juist met handige tips en tricks, zodat je er optimaal van kan genieten. En zodat je de dagen erna niet met de gebakken (stoof)peren zit 😊.

Tip 1 Drink water

Door water te drinken zorg je ervoor dat je lichaam niet uitdroogt, daarnaast helpt het je lichaam ook met het afvoeren van ongewenste, toxische stoffen. Begin je dag met twee grote glazen water. Het vocht dat je in de nacht bent kwijt geraakt vul je op deze manier gelijk goed aan. Drink gedurende de dag op bepaalde momenten ook nog twee glazen water. Bijvoorbeeld om 11:00 in de ochtend, 15:00 in de middag en 20:00 ’s avonds. Drink bij elke alcoholische versnapering ook een glaasje water. Dat helpt alvast met de kater de volgende dag.

Tip 2 Eet je groenten

Waarschijnlijk is dit niet iets waar je heel erg mee bezig bent tijdens de feestdagen. En natuurlijk hoef je er deze dagen ook helemaal niet zo strikt in te zijn. Echter kan het je wel helpen om een opgeblazen gevoel tegen te gaan en je stoelgang nog een beetje goed te houden. Bovendien vul je zo ook wat vitaminen en mineralen aan. Ga hier slim mee om. Bijvoorbeeld door wat rauwkost te snijden die je al tijdens het ontbijt kunt eten of wellicht tijdens de lunch, als je deze gaat nuttigen. Of zorg dat er rauwkost is bij de hapjes die je serveert en eet hier ook daadwerkelijk wat van.
Als er bij het diner groenten geserveerd worden, schep hier dan ook zeker wat van op je bord!

Tip 3 Vul je vitamines en mineralen aan

Ook dit is iets wat we snel vergeten tijdens deze drukke dagen. Maar juist als het druk is en als we veel van ons lichaam vragen dan vliegen we door onze vitamines en mineralen heen. Juist dat ga je merken doordat je je vermoeidheid voelt of door het krijgen van een kater. Vul ze daarom ook echt aan. Dus laat zeker je potjes niet in de kast staan, maar maak er gebruik van deze dagen. Vooral de B-vitamines, vitamine C en Magnesium helpen je door deze dagen heen.

Wanneer je geen potjes in de kast hebt staan, kun je kiezen voor een aantal groentes en fruit die je op dit vlak kunnen ondersteunen. Uiteraard kun je voor alles kiezen, maar een aantal hebben een extra goede werking.

Bronnen van vitamine B zijn noten, zaden, groene bladgroenten, eieren, vlees, gevogelte, vis en kaas.

Vitamine C zit veel in kiwi, citrusvruchten, paprika, tomaten, broccoli, spinazie en kool

Magnesium zit veel in spinazie, cacao, avocado, noten, bonen. Zie ook mijn artikel over magnesium.

Om je lichaam te helpen ontgiften, heel belangrijk als je alcohol drinkt tijdens de feestdagen, kan het eten van knoflook of kool (rode kool, witte kool, Chinese kool) je lichaam hierbij helpen.

Tip 4 Zorg voor beweging

Natuurlijk hoef je jezelf niet in het zweet te werken tijdens de feestdagen. Maar wat zeg je van een lekkere wandeling in de frisse buitenlucht. Misschien heeft de visite ook wel zin in een lekker ommetje en de hapjes en de wijntjes smaken daarna vast nog lekkerder. Je krijgt wat daglicht binnen en dat geeft een wakker gevoel, je krijgt frisse lucht en beweging dat weer goed is voor je lymfesysteem en je lichaam helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Bovendien heeft wandelen ook een rustgevend en ontspannend effect. Ga voor een lekker lang rondje! Uiteraard kun je ook gaan voor een fietstochtje of een rondje hardlopen. Waar jij maar blij van wordt. Ik ben nu eenmaal groot fan van wandelen.

Tip 5 Doe het rustig aan en geniet!

En dan, denk ik, de belangrijkste tip! Vandaar ook de laatste, dan onthoud je hem het beste 😊. Probeer ook je rust te pakken, zeker als jij van de organisatie bent! Plan even een momentje in om rustig te zitten met een kopje thee en een boek, al is het maar voor een half uur.
Of, als dat niet gaat, pak even 5 minuten en focus op een diepe ademhaling. Blokademhaling helpt altijd erg goed om tot rust te komen: 4 seconden inademen, 4 seconden vasthouden, 4 seconden uitademen, dit ook 4 seconden vasthouden en doe dit 4 keer.

Probeer je niet druk te maken, het gaat om de gezelligheid en niet om perfectie! Geniet van het samenzijn!

Ik hoop dat deze 5 tips om de feestdagen gezond door te komen je gaan helpen en ik wens je hele fijne feestdagen!!!!