4 Voordelen van zuurdesem

4 Voordelen van zuurdesem

Waarschijnlijk ben je weleens een zuurdesembrood tegengekomen. Bij de bakker of via social media. Maar waarom is dat nu zo populair? Waarom wil iedereen zuurdesembrood? Zuurdesembrood of andere producten gemaakt van zuurdesem hebben veel voordelen ten opzichte van “normaal” brood. Hier geef ik je 4 voordelen van zuurdesem en daarmee weet jij direct waarom zuurdesem nou zo een goed idee is.

Wat is zuurdesembrood nu eigenlijk?

Zuurdesembrood is een brood dat wordt gebakken met behulp van een zuurdesemstarter, ook wel starter of moederdeeg genoemd. Deze starter is simpelweg meel gemengd met water, wat is gaan fermenteren. Door het meel te mengen met water, worden de van nature aanwezige gisten en bacteriën geactiveerd. Dit kun je vervolgens gebruiken als basis voor je brood en het werk als een rijsmiddel. Je hebt dan in principe geen gist meer nodig. Op deze manier kun je met heel minimale ingrediënten een brood bakken. Je hebt dan alleen de zuurdesemstarter, meel, water en zout nodig. Dat is wel wat anders dan de ingrediëntenlijst die je bij de meeste broden vindt.

En dan nu de 4 voordelen van zuurdesem

Voordeel 1: Zuurdesembrood is natuurlijk en bevat weinig ingrediënten

De ingrediëntenlijst van een gemiddeld volkorenbrood:
62% volkoren tarwemeel, water, tarwegluten, bakkersgist, 1,1% volkoren moutmeel (gerst, tarwe), gejodeerd zout, 0,6% volkoren zuurdesempoeder (rogge, tarwe), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e], mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], natriumstearoyl-2-lactylaat [E481]), meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), raapolie.

De ingrediëntenlijst van een zuurdesembrood:
Water, meel, zout en zuurdesemstarter (maar dat is water en meel)

Je ziet dat er voor een gemiddeld volkorenbrood veel meer ingrediënten worden gebruikt en lang niet al deze ingrediënten zijn goed voor je. Op het moment dat ik niet goed weet wat een ingrediënt is, dan eet ik dit liever niet. Jij? Bij het eten van zuurdesembrood weet ik precies wat erin zit.

Voordeel 2: Zuurdesembrood is voedzamer

Zuurdesembrood is rijk aan B vitamines en mineralen als calcium, ijzer en magnesium. Door het fermentatieproces kunnen de mineralen ook nog eens beter opgenomen worden in ons lichaam. In granen zit namelijk fytinezuur en dit zorgt ervoor dat we de mineralen in de granen niet goed op kunnen nemen. Maar door het lange rijsproces wordt dit fytinezuur afgebroken en kunnen we dit mineralen wel goed opnemen.

Daarnaast blijkt dat de B-vitamines (b1, b2, b11) in zuurdesembrood beter behouden blijven dan in normaal brood en daarom is het voedzamer.

Voordeel 3: Het is veel beter voor je darmen

Door het fermentatieproces van het zuurdesembrood is het veel vriendelijker voor de darmen dan brood dat je in de meeste winkels koopt en dat is gemaakt met gist. Heel veel mensen hebben last van spijsverteringsproblemen en zijn gevoelig voor producten met gluten of hebben last van een prikkelbare darm. De bacteriën in zuurdesem hebben de mogelijkheid om de gluten in het meel af te breken en hierdoor kan dat een zeer positief effect hebben op je darmklachten.

De wilde gist en de bacteriën in de zuurdesemstarter breken sommige van de koolhydraten en eiwitten in het meel af. Als brood is gemaakt met snel rijzende gist (wat in de meeste broden uit de winkels zit) hebben de bacteriën niet de tijd om het meel alvast “voor te verteren”.

Daarnaast is het voor onze spijsvertering en dus ook onze darmen beter om granen voor te weken. Dat geldt eigenlijk voor alle granen, denk hierbij ook aan rijst, quinoa, haver (denk aan overnight oats) e.d. En dus ook voor de granen die gebruikt worden voor ons brood. In de bereiding van zuurdesembrood worden de granen ook voorgeweekt, tenslotte is het brood wel een aantal uur, zo niet een dag, aan het rijzen. Dit maakt dat de vezels in het brood veel zachter zijn voor onze darmen en dit zorgt er ook voor dat we de vitamines en mineralen uit het brood beter op kunnen nemen.

Voordeel 4: Het is beter voor de bloedsuikerspiegel

Zuurdesembrood heeft een hoger percentage resistent zetmeel dan andere broden, zeker als de hele graankorrel is gebruikt (volkoren). Resistent zetmeel laat de bloedsuikerspiegel veel minder hard stijgen dan gewoon zetmeel, omdat het langer duurt voordat de koolhydraten verteerd zijn. Daarnaast heeft resistent zetmeel een positief effect op de darmflora.

Zetmeel is een type koolhydraat. Normaal gesproken breken we dit af in ons spijsverteringsstelsel tot suikermoleculen die energie leveren in ons lichaam. Maar resistent zetmeel kunnen we niet afbreken op deze manier, dat betekent dat een gedeelte van dit resistent zetmeel onverteerd ons lichaam weer verlaat. Het wordt niet door de dunne darm verteerd, maar het wordt wel in de dikke darm gefermenteerd. Dit betekent dat er dus weinig suikers van in ons bloed komen en dus niet onze bloedsuikerspiegel laten stijgen. Maar in onze dikke darm maken we er wel boterzuur van en dat is erg gezond voor de dikke darm. Dus je kunt zeggen dat resistent zetmeel de goede darmbacteriën voedt, het is dus een vorm van prebiotica.  

Wat nog meer?

Genoeg voordelen dus. En genoeg redenen, denk ik, om over te stappen op zuurdesembrood. En naast het maken van brood met zuurdesem kun je hier nog veel meer mee maken. Denk bijvoorbeeld aan koekjes gemaakt van zuurdesem of pannenkoeken. Allemaal dus met bovenstaande voordelen. Dus ga op zoek naar een goede bakker die zuurdesemproducten verkoopt of ga zelf aan de slag.

Regelmatig geef ik de workshop Simpel Zuurdesem in Hoofddorp. Wil je hier meer over weten, klik hier. Alle data staan daar en je kunt je daar ook inschrijven.