zuivel en acne

Zuivel en acne

Als er één voedingsmiddel gelinkt wordt aan acne dan is het wel zuivel. Al ver voordat gluten “populair” werden, in de negatieve zin van het woord dan, kreeg ik al het advies om zuivel vooral te laten staan. Overal kwam je dit advies tegen, in de boeken, in tijdschriften, bij de natuurdokter. En ik deed dat hoor, die zuivel laten staan. Of in ieder geval de melk. Jaren dronk ik amandelmelk of havermelk. Maar mijn acne verdween helemaal niet.

Toen ik mij meer ging focussen op het voldoende eten van eiwitten, kwam ik tot de conclusie dat het eten van zuivel hierin voor mij een grote rol speelde. Als je zuivel kan eten, wordt het voldoende eten van eiwitten in ene een stuk makkelijker. En toen veranderde er wel wat….

Hoogstwaarschijnlijk ben jij ook bezig geweest met het skippen van zuivel in de hoop dat dit de oplossing is voor jouw acne. En heeft dit jou geholpen?

Voordelen van zuivel

Bij zuivel denken we aan de pakken melk en yoghurt uit de supermarkt. Maar dat is niet wat we al eeuwen hebben gegeten. De mens at altijd rauwe zuivel vers van de koe, of fermenteerde de zuivel en dan hebben we het over yoghurt of kaas. Zo werd het altijd gegeten. Tegenwoordig wordt de zuivel verhit en ook nog eens gehomogeniseerd. Dat laatste doen we om het vet (de room) in de zuivel te mengen met het waterigere gedeelte en hierdoor veranderd eigenlijk de samenstelling van de melk volledig. Kortom de melk in de supermarkt is helemaal niet te vergelijken met rauwe melk, vers van de koe.

Het ene is inderdaad niet zo goed voor je en het andere kan echt een gamechanger zijn!

Zuivel bevat echter heel veel goede voedingsstoffen voor ons lichaam en daar zouden we zomaar aan voorbij gaan. Allereerst bevat zuivel een hele mooie ratio eiwitten, koolhydraten en vetten. Er is geen voedingsmiddel die op dat vlak zo goed in evenwicht is. Maar ook vitamine A, D en K2 en mineralen als magnesium, kalium en selenium zijn vertegenwoordigd. Allemaal heel belangrijke voedingsstoffen als het gaat om het herstellen van acne.

Daarnaast bevat zuivel veel calcium en dat is een heel belangrijk mineraal voor ons lichaam. Natuurlijk voor sterke botten. Maar calcium helpt ook bij het stabiel houden van onze bloedsuikerspiegel en calcium is een belangrijk mineraal om stress onder controle te houden. Als we niet voldoende calcium in ons lichaam hebben, kunnen we ons zenuwachtig en gestrest voelen.

Lactose-intolerant

Wel is het zo dat we inderdaad moeite kunnen hebben met de vertering van zuivel. Om lactose af te breken hebben we lactase nodig. Lactase is een enzym dat ons lichaam aanmaakt, maar wat van nature ook aanwezig is in zuivel. Enzymen knippen als het ware het eten in kleine stukjes, zodat we het goed op kunnen nemen. Alleen niet ieder lichaam kan dit goed aanmaken of maakt er genoeg van aan. Vaak zie je dat kaas wel verdragen wordt, omdat dit lager is in lactose. Als er dus niet voldoende lactase is om lactose af te breken, hebben we dus onverteerd lactose (=een suiker) in ons lichaam en dit kan zeker buikklachten geven. Het is dan ook logisch om meer aandacht te besteden aan een goede spijsvertering en zo daadwerkelijk de oorzaak aan te pakken.

Zuivel opties

De kwaliteit van de zuivel is hierin eigenlijk het allerbelangrijkst. Dus niet de standaard zuivel uit de supermarkt, maar kies juist voor rauwe zuivel.

Op deze site kun je bij jou in de buurt de plekken vinden waar rauwe zuivel wordt verkocht. Op veel plekken wordt ook rauw-melkse kaas verkocht. En tegenwoordig kun je ook op veel plekken de zuivel vinden van Rauwpower. Uiteraard is het belangrijk dat er schoon en veilig wordt gewerkt met de zuivel, omdat het niet verhit is bevat het bacteriën. Over het algemeen is dit juist iets goeds, mits er schoon en veilig mee wordt gewerkt. Ga dus bij voorkeur na bij de boer in kwestie hoe ze met de rauwe melk omgaan.

Mocht rauwe melk geen optie zijn voor jou. Dan zijn er nog andere dingen die van belang kunnen zijn. Er is ook melk op de markt die niet gehomogeniseerd is, over het algemeen is dat melk met het Demeter keurmerk. Of kies melk die op een lage temperatuur gepasteuriseerd is. En dan is er nog de kwestie van melk van gras gevoerde en niet-gras gevoerde koeien en biologisch of niet biologisch. Doe dus zeker onderzoek naar het product dat je wilt gaan gebruiken.

Dan is er ook nog A2 zuivel. De meeste zuivel in Nederland is afkomstig van A1 koeien, terwijl we A2 zuivel doorgaans beter kunnen verdragen. Dat is zuivel afkomstig van Jersey koeien, maar ook zuivel van geiten en schapen. Dus mocht je de mogelijkheid hebben, probeer dan ook zeker A2 zuivel.

Zuivel herintroduceren

Als je al heel lang geen zuivel hebt gebruikt, dan is jouw lichaam waarschijnlijk ook verleerd om lactase aan te maken. Want wat je niet gebruikt, verlies je. Je zal je lichaam opnieuw hierin moeten trainen.

Start met een beetje harde rauwmelkse kaas (Parmezaanse kaas) en neem steeds een beetje meer. Kefir en yoghurt kun je vaak ook makkelijker verteren dan melk, dus dat zou een goede volgende stap zijn. Begin ook hier met een klein beetje (echt een klein beetje, bijvoorbeeld een theelepel). Laat je lichaam hier langzaam aan wennen. Als klachten toenemen, kun je weer een stapje terug doen en het nog langzamer opbouwen.

Mocht je een alternatief zoeken voor melk, kies dan voor kokosmelk. In de plantaardige alternatieven zitten vaak veel additieven verstopt waaronder plantaardige oliën en/of verdikkingsmiddelen. Ons lichaam is daar meestal helemaal niet blij mee. Ook Sojamelk adviseer ik niet, zéker niet in grote hoeveelheden. Soja werkt namelijk hormoon verstorend en dat kunnen we niet gebruiken als we last van acne hebben.

Weet jij echt niet hoe je dit aan moet pakken, of durf je het niet goed aan in verband met jouw acne? Dan is dat zeker iets waar ik je bij kan helpen in mijn 1-op-1 coachtraject. Wil je eerst kennis maken? Plan dan hier een gratis miniconsult in.

Wat ga je doen?

Ik hoop dat ik je een nieuw inzicht heb kunnen geven over de toepassing van zuivel als het gaat om een gezond lichaam en een gezonde huid zonder acne.

Zelf gebruik ik inmiddels alweer een aantal jaar volop zuivel en dit biedt mij veel mogelijkheden als het gaat om het koken van maaltijden en het eten van voldoende eiwitten.

Heb jij vragen over het gebruik van (rauwe) zuivel? Laat het hieronder weten of stuur mij een e-mail.