Quinoa pannenkoekjes met stukjes appel

Vorige week had ik veel zin in pannenkoekjes. Daarom was ik tijdens mijn wandeling die ik voor mijn lunch had al aan het nadenken over wat voor pannenkoekjes het moesten gaan worden. Want dat is wel een beetje mijn ding, ik ben de hele dag door gerechten aan het bedenken met de producten die ik in huis heb, zo ook tijdens mijn wandelingen. Ik moest denken aan mijn quinoavlokken die ik al een tijd heb liggen en ik bedacht dat ik daar misschien wel pannenkoekjes mee kon maken. Dus daar ging ik mee aan de slag en dit bleek een heel luchtig en lekker resultaat op te leveren, namelijk quinoa pannenkoekjes met stukjes appel.

Het fijne van deze pannenkoekjes is dat het gemaakt is van quinoa. Quinoa is rijk aan gezonde eiwitten, is glutenvrij(lees hier mee over glutenvrij eten) en licht verteerbaar. Daarnaast bevat het ook nog veel vezels, wat jouw darmen heel fijn vinden. En het bevat tevens het mineraal Magnesium, deze is dan weer heel fijn omdat wij daar bijna allemaal wel een tekort aan hebben, want door onze drukke levens verbruiken wij veel magnesium.

Op dit moment hebben wij ook veel appels in huis, want wij hebben onze geadopteerde appelboom bij de Olmenhorst laatst leeggeplukt. Het is tenslotte herfst en dat betekent appeltijd! Uiteraard verdienen deze daarom ook een plekje op mijn bord. Het werd een heerlijke lunch, die natuurlijk ook heel goed als ontbijt kan dienen.

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 70 gram quinoavlokken (dit kan ook met havervlokken/havermout)
 • 120 ml (plantaardige) melk
 • 1 ei
 • 1/2 banaan
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl vanille extract of halve theelepel kaneel

Voor de topping:

 • 1 appel
 • snufje kaneel
 • (Kokos) yoghurt
 • Amandelschaafsel
 • Optioneel: maplesyrup of honing

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten voor de pannenkoekjes in een blender of in een beker voor een staafmixer en mix door elkaar.
 2. Bak in een koekenpan kleine pannenkoekjes. Er passen ongeveer 3 kleine pannenkoekjes in een koekenpan. Ongeveer een juslepel per pannenkoek.
 3. Schil de appel en snijdt hem in kleine stukjes.
 4. Doe de appelstukjes met een scheut water en snuf kaneel in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat rustig doorkoken en het water verdampen (het beste is om geen deksel te gebruiken).
 5. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Let wel op dat het niet te hard gaat!
 6. Als de pannenkoekjes klaar zijn leg je deze op een bord en versier je de pannenkoekjes met de yoghurt, de appelstukjes, het amandelschaafsel en eventueel met wat honing of siroop.
 7. Geniet ervan!! En uiteraard kun je ook voor een hele andere topping kiezen :-).