Zelf pesto maken is eigenlijk heel makkelijk en ik vind het ook nog een veel lekkerder. Heerlijk door pasta of op een cracker, als basis voor tomaatjes of komkommer. In veel pesto’s die je in de winkel kunt kopen zit suikers of zonnebloemolie (omega 6), beide producten die ik liever niet in mijn pesto heb. Daarnaast worden er ook vaak ingrediënten toegevoegd die het product langer houdbaar maken. Dat is op zich fijn voor het product, maar minder fijn voor je lijf. Kortom voor mij genoeg reden om zelf pesto te maken 😊
Ingrediënten:
- 100 gram basilicum, rucola, spinazie. Lekker door elkaar mixen, het kan allemaal.
- 50 gram noten: amandelen, cashewnoten, pijnboompitjes. Ook hier kun je weer een mix maken.
- 50 gram Parmezaanse kaas (voor een vegan variant kun je meer nootjes nemen en de kaas achterwege laten). In blokjes of geraspt.
- ½ teentje knoflook (of een klein teentje)
- Zout en peper naar smaak
- Citroensap van een halve citroen
- Olijfolie toevoegen tot het smeuïg genoeg is naar je smaak.
Bereidingswijze:
Doe alles bij elkaar in de keukenmachine en mix het door elkaar. Voeg geleidelijk meer olijfolie toe. Zo kun je het zelf zo smeuïg maken als je maar wilt.
Soms is het overigens nog wel nodig om de pesto even van de kantjes te schrapen en dan de machine opnieuw aan te zetten.