Hoe zit het nu met suiker?

Als je in de supermarkt een willekeurig product oppakt durf ik je met zekerheid te zeggen dat er een vorm van suiker in zit en als het ook nog eens als een van de eerste dingen op de ingrediëntenlijst staat, dan zit het er ook nog eens vol mee. Op de ingrediëntenlijst wordt een volgorde aangehouden en het begint met het ingrediënt wat er het meeste in zit en loopt af naar hetgeen er het minste in zit.

Vaak zie je in de ingrediëntenlijst niet eens perse het woord “Suiker” staan en misschien denk je dat je dan goed zit. Helaas…… in de voedingsmiddelenindustrie hebben ze heel veel verschillende soorten en benamingen van suiker en ja soms zitten er wel drie of meer verschillende soorten verstopt in het product.

Namen voor suiker:

  • Fructose
  • Fruitsuiker
  • Glucose
  • Glucose-fructose stroop of siroop
  • Dextrose
  • Maltodextrose
  • High fructose corn syrup (HFCS)
  • Appelsapconcentraat
  • Alle soorten concentraat van fruit
  • Invertsuiker
  • Maisstroop
  • Ruwe rietsuiker
  • Sucrose

Op de site van het diabetesfonds vind je een hele lange lijst.

Het probleem met suiker is dat het je bloedsuikerspiegel heel snel laat stijgen, hierdoor krijg je een flinke piek in je suikerspiegel en als gevolg daarvan ook een flinke dip. En als je zo’n dip hebt, heb je behoefte aan energie en die haal je natuurlijk het snelst uit jawel….. suiker. Uiteindelijk is je lichaam op deze manier de hele dag bezig met het stabiel krijgen van je bloedsuikerspiegel en heeft geen tijd en energie meer voor andere lichaamsfuncties en dat gaat op den duur ten koste van bijvoorbeeld het goed verteren van je voeding. Zo kun je flink last van buikpijn krijgen.

Synthetische zoetstoffen

Synthetische zoetstoffen zoals je die terug kunt vinden in veel light producten bevatten geen calorieën. Je zou denken dat dit juist positief is. Naast dat er helemaal niks natuurlijks aan is, en ik het om die reden al niet zou willen gebruiken, geeft het nog steeds signalen af in je lichaam. Het voedt namelijk wel de behoefte aan zoetigheid en dat is juist iets wat je niet zou moeten stimuleren. Daarnaast heeft het ook invloed op je zenuwstelsel en ook de darmen zijn niet blij met deze zoetstoffen.

Maar wat dan wel?

Uiteindelijk is het het allerbeste om af te kicken van alle suikers. Dit zal je lichaam en geest echt goed doen. Ja ook je geest, veel mensen die stoppen met het eten van suikers merken echt dat ze veel scherper worden.

Je zou af en toe voor wat natuurlijke alternatieven kunnen kiezen zoals:

  • Biologische rauwe of koudgeslingerde honing: deze bevat nog enzymen die helpen bij de vertering van voeding, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Let op! Niet geven aan kinderen onder de 1 jaar. De positieve eigenschappen gelden alleen als je het koud gebruikt, het beste kun je rauwe honing dan ook niet verwarmen.
  • Ahornsiroop of maplesyrup: bevat ook nog mineralen, zoals mangaan en zink.
  • Kokosbloesemsuiker: is de nectar van kokosbloemen. En bevat ook nog flink wat mineralen en vitaminen

Maar ook hierbij geldt, het is suiker en het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel, dus gebruik het met mate en combineer het als het kan met eiwitten. Deze houden de bloedsuikerspiegel stabieler.

Heb jij er moeite mee om suiker te laten staan of weet je niet wat je zou moeten eten in plaats van al die suikerhoudende producten? Mogelijk is een van mijn programma’s dan iets voor jou, klik hier om een kijkje te nemen bij mijn Get Nuts About Veggies Programma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *