5 producten met gluten en alternatieven

5 Alternatieven voor producten met gluten

Gluten zijn eiwitten die een bepaalde meelsoorten zitten. Gluten zitten in tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst. Ze zorgen ervoor dat het deeg goed plakt, dat is het voordelige effect van gluten. Het nadelige effect is dat gluten in onze darmen voor een ontstekingsreactie kunnen zorgen en hier kun je flink last van krijgen. Denk hierbij aan buikklachten, huidproblemen en vermoeidheid. Natuurlijk heeft de ene persoon er meer last van dan de ander. Maar het is voor iedereen het overwegen waard om te minderen met gluten houdende producten en met name tarweproducten, daarom heb ik wat alternatieven op een rijtje gezet.

Brood

In Nederland zijn we dol op brood. Er wordt ons zelfs geadviseerd vanuit het voedingscentrum om 5 sneetjes brood per dag te eten. Zelf ben ik hier geen fan van. Natuurlijk is het prima om af en toe een broodje te eten, maar dag in dag uit 5 sneetjes brood. Dat is best eenzijdig en weinig gevarieerd. Daarnaast wordt het meeste brood gemaakt van tarwemeel en tarwe bevat veel gluten. Onze darmen hebben het hier vaak zwaar mee. Heb je bijvoorbeeld last van een dip na de lunch of heb je regelmatig een opgeblazen gevoel, dit kan prima komen door de broodjes die je eet.

Maar wat kun je dan eten in plaats van brood?

  • Zuurdesembrood is een goed alternatief. Door de lange rijstijd wordt een groot deel van de gluten afgebroken en heb je hier minder last van.
  • Eet eens een boekweitcracker (bijvoorbeeld van Le Pain des Fleurs) of een rijstwafel
  • Yam brood is ook een goed alternatief
  • Of sla eens het brood over en ga voor een soepje of salade.

Pasta

Nog zo’n favo van ons Nederlanders. Heerlijk met tomatensaus of pesto. Maar toch ook vaak weer gemaakt van tarwemeel en daarbij komen ook die vervelende gluten weer om de hoek kijken. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel alternatieven te vinden. Zoals pasta van boekweit of van linzen of kikkererwten. Kijk wel goed bij de ingrediënten of er niet stiekem toch tarwe in zit. Maar ze zijn er zeker ook zonder tarwe. Ga er mee aan de slag en proef welke jij de lekkerste vind!!

Wraps

Ook hierin vinden we vaak weer tarwemeel. Er zijn er weinig te vinden zonder tarwe, soms wel met minder tarwe, dat wel. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst. Maar je kunt ook overwegen om zelf een alternatief er van te maken met bijvoorbeeld kikkererwtenmeel. Je kunt ook gaan voor taco’s deze worden vaak gemaakt van mais en daarin zitten geen gluten.

Pannenkoeken

Ik denk dat dit wel echt heel Nederlands is en waarschijnlijk eet je dit niet elke week. Pannenkoeken als avondeten. Helaas ook vaak gemaakt van tarwemeel of tarwebloem en daarmee dus ook vol met gluten. Je zou een alternatief kunnen overwegen met havermeel of boekweitmeel, maar zelf vind ik dit lekkerder voor het ontbijt. Er zijn ook glutenvrije pannenkoekenmixen, maar hier wordt vaak veel suiker aan toegevoegd. Dus ook hierbij is het goed om de ingrediëntenlijst te checken.

Pizza

En dan natuurlijk de pizza. Eveneens gemaakt van tarwe. Er zijn tegenwoordig wel alternatieven te vinden die glutenvrij zijn, maar ik betwijfel of dat een verbetering is qua gezondheid. Veelal wordt daar veel suiker aan toegevoegd en dat is ook niet al te best voor de gezondheid. Het beste is om je eigen bodem te maken van bijvoorbeeld bloemkool. Het recept hiervan kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *